Tuesday, March 30, 2010

Alya Safety Gate

baru dgr khabar anak member mommy tersimbah myk panas... sbb dok main kt dapur... siannyer... 60% badan melecur...

mommy ngn gelabahnyer citer ngn daddy..... bla bla bla...

daddy ngn jayanyer terus dok servey2 safety gate utk alya...

taraaa.... terus nego nego... this week alya dpt safety gate... kena grill semua la...

after nego dpt  dpt dlm RM140... later mommy lak nego... boleh dpt murah lg ney...


pasni sure la anak dara meraung2 nak lepaskan diri dr gate ney... hobi baru kan dok ngemas dapur... bahaya la...

Monday, March 29, 2010

weekend ney....

hikhikhik... ampeh tak mommy...??? dh plan nak g mana wekend ney... poket daddy dh blink2... harap2 poket mommy jugak... aish jangan la ada benda lain muncul last minute... daddy tlg approve ek...

mentang2 mood tgh rajin skrg ney.... ada org soh buat keje opis tahap bnyk giler gaban... mommy x merungut.. pelik gak... hahahahha.... tp bila dh buat "Onak" ngn mommy... start la angin aku naik balik... "sabar2... tgh buat ney".... ~!@#$%^&*~.. lupankan...

so plannyer:

SABTU:  

checklist kt rumah dh panjang giler... antaranyer:
  1. g pasar borong selangor.. nak top up fridge rumah... ayam, ikan, sotong, udang, ketam, lala, sayur2, bwg, kentang, cili etc... g sini kalu x abes RM100++ x sah... huhuhuh
  2. nak ngemas rumah... buat laundry.... pos resume... hmm pelik kan still ada yg nak kita poss.. kan boleh email jer... heheheh no more merungut... buat ngn jayanyer...
  3. try nak set makan2 ngn member UPM dlu... auntie nana, uncle suhai... kot yg lain nak join jugak... auntie nana ngn uncle suhai... sila calling2 member lain ek... plan nak jumpa kt sunway pyramid... boleh x? heheheheh kita lunch beramai2... lama x makan sama2....
  4. pastu nak ke I-City... kt mana? mommy pun x sure sgt lg... ahhahahah... nak bergmbr kt sana... sanggup tu... ngengenge....
ingat nak g makan kt bagan lalang... skali ada F1... sure jalan jam... pack je tpt makan nanti... jgn daddy buat lawak dpt tiket F1 sudah... abes burn plan mommy mgu ney...
tp kalu daddy still nak makan seafood... apo kata g tdo semalam kt pangkalan balak... leh makan seafood kt umbai... hehehehe
AHAD
  1. Nak masak2 kt rumah... yola... stock dh penuh balik kan... brg semua dh ada... lama x makan ikan siakap tiga rasa, sayur campur goreng, sotong goreng tepung... aish sedapnyer...
  2. nak jalan2 kt bukit antarabangsa.... ahahahahha jalan2 cari makan... tunggu ya kalu jadi... yummie...
  3. nak lipat baju - aish bila la nak abes cerita lipat baju ney...
 tada... weekend nyer plan dh siap.... "thing to do" still panjang berjela... bila nak siap ntah.... ahhahaha...

 plan nak makan kt sini... harap2 menjadi la...

nmpk sedapkan...
...itik panggang, butter prawn...

hmm dr aritu dok sebut ngn kak arnei nak makan butter prawn ney... ish...

hmm... ada kawan dok ngomel..."na ko nak makan itik.... eeee geli lak aku"... "what da bla bla bla.... itik ko x makan... telur masin dr telur itik ko bedal.... kuar dr buntut itik tu..." best x jawapan mommy... hhehehhe

Sunday, March 28, 2010

alya mandi manda dlm kolam....

dlm kolam rumah jah.....

nak buat mcmner... wekend paling sangap... adeh... ngan daddy baget bz... ari sabtu... kuar rumah kol 7pg... balik kol 1pg... adeh... anak dara lak... spend time ngn family tok ngah dier... x pasal mommy dok umah sesorang.... ish... buat la pepe yg patut... xmo la merungut pasal keje opis... meluat lak org baca... hehehehe...

ari ahad... disebabkan daddy balik lmbt ngn... gunung pinatubo... mengeluarkan lava la... perang dunia ketiga... x pasal x dpt kuar g mana2.... mommy mogok KUALI... x masak... tp x mendatangkan paedah gak... bila g amik alya.... amik ko... daddy tala 2 pggn nasi kt sana.. ada org kata bini x masak... huh!

so pas amik alya... singgah sat kt mines... mau beli susu alya... stok 2 bulan sudah abes... kena beli gak la... x singgah mana2... alya pun mood nak tdo... ada bunny dok berkeliaran kt MInes pun... we all x layan... kalu x... sure mommy kejar nak menepek utk sekeping dua gmbr...

so petang... daddy ajak alya turun main air... mommy join sekali la...  heheheh dpt gak la meluangkan masa ngn family... xyah g jauh2... bawah rumah sudah mcm taman air dah... heheheh...

sebelum mandi... panaskan badan kt playground dulu... posing seminit dua ya...

sessi memanaskan badan dulu... warm up... warm up...

nmpk x muka daddy??? dh penat time ney...

bukan main syok kalu daddy bg peluang buat aksi mcmney... ish anak...

mommy suka gmbr ney.... cute...

tgk aksi kocak2 alya dlm pool... hehehe

kepenatan... hehehhehe

gmbr bnyk lg... malas nak edit2... so ltk sekeping2... lain dh upload kt FB.... lebihnyer disimpan baik punya dlm external h/disk den...

Friday, March 26, 2010

lempeng pisang di pagi hari....

perh... dh dua hari berturut2 mommy dok mengadap benda ney.... ya ampun... sedapnyer....


makan panas2 bercecahkan sambal tumis... so JAWA... hhahaha lantak la ko....
smlm... daddy dok bwk we all breakfas kt satu warung - area bndr tun hussein onn.... area rumah jugak la... 10 minit nak ke sana...

mommy mula2 x berapa nak layan... warung?? area rumah we all ney... adeh penuh ngn PATI n PADI... x berapa nak selera la... selalu we all kena ke serdg utk cr breakfast yg btol2 makcik melayu yg masak...

but daddy insist mommy to try this warung dlu.... 

masuk2 jer hidung mommy dh terbau lempeng ney... alamak... biar btol... ada ke kt balakong ney org melayu buat lempeng ney... amik ko.....

lempeng pisang... lempeng kelapa... ubi rebus... keledek rebus... labu rebus... nasi pulut ngn serawa... lontong (kuah lodeh ngn darat style)... mee rebus... mee sup.. nasi lemak... mee goreng... nasi goreng... bermacam jenis lauk... bermacam jenis kuih....

wah... mata den dh naik linglau... ahhahahaha....

mommy order lempeng pisang yg dibakar atas daun pisang... pastu mommy mtk sambal tumis nasi lemak... kakak tu dh senyum... jawa ek.... heheheheh iyer kak... x ramai yg tau... makan lempeng ngn sambal tumis... ya ampun... sedapnyer... diselang seli ngn ubi rebus dan labu... wallla.... terangkat beb...

so... akhirnyer mommy jumpa gak warung jawa yg memenuhi selera mommy... Alhamdulillah... dekat je ngn rumah kitaorg.... 

kalu rindu masakan mak mommy... dtg je sini... InsyaAllah... siki sebanyak... leh lepas rindu... tak kira la ko jawa mana... jawa johor... selangor... asal jawa.. den sapu semua....

pasni nak rasa lepeng kelapa pulak...

thanks to mr.google... 

x bwk camera td... kalu x... puas den amik gmbr... eheheheh

nota kaki:
tgl sndirian ney... alya over nite kt umah tok ngah dier.... depa sekeluaga rindu ngn alya... daddy la g seminar opis dier.... seharian....
so harini mommy dok celebrate earth hour sndiri la .... sob sob sob...

Thursday, March 25, 2010

My Office

Entry bnyk gmbr yer kawan2...

mommy emotional kejap bila ym ngn kak arnei.... nak nangis pun ada... sedihnyer Ya Allah nak melangkah kaki dr company ney... 6 tahun lama tu.... dr zaman budak... abes belajar... trus dpt anak... bnyk mengajar mommy... mematangkan mommy....

YES...

mommy akan organize a PICNIC utk officemate mommy... it's gonna be my last event  co-organize with gang gugurl .. InsyaAllah...

bnyk benda nak kena plan... since bosses xnak bwk we all kuar jalan2... i and the gugurl gang akan buat... x sure la gugurl mana yg nak tlg... since depa sibuk... mommy pun sebuk... but mommy sure ramai yg sudi tlg mommy...

berbalik ngn hati yg sebak...sedih tu.... mommy dok tgk gmbr kawan2 mommy kt opis... sedihnyer hati... masing2 dh nak bwk haluan sndri... mencari rezeki tpt lain... xpela....

so mommy dok compile2 gmbr yg ada... kot la ada gang gugurl yg nak pergi dulu... leh la copy gmbr dr mommy ke apa... bnyk sgt... mommy compile mana yg sempat mommy jumpa... mana2 event yg mommy co-organized ngn gugurl2 lain...

jom tgk album mini mommy... u all nyer office... ada seakrab we all x???
ini just 5 keping gmbr for each event... mommy ada beribu2 lemon gmbr dgn diaorg ney...


iftar @bagan lalang.... sept2008....
  • time ney mommy preggy dlm 5 months... tercapai sudah nak berbuka kt bagan lalang time tu...
  • izan baru kawin time ney...
  • ummi ngn aida bawak BF...
  • kak wati dlm confinement.... siti lak tgh sarat time ney....
  • we all makan x hingat... sampai kenyang... yg penting semua happy... potpet2 sepanjang makan...
  • kak nor tlg abeskan segala lebih-lebihan food we all.. sampai licin... pinggan bersusun tepi kaki dia....

 bowling tournament and birthday bash
  • co-organized with my gugurl gang....
  • this is first time.. bosses approved buat event kt luar setelah berhempas pulas membuat plan... nak kasi en din approved budget... boleh???
  • this is 1st time mommy main bowling... before this x pernah... but mommy enjoy giler...

 cleaning force team
  • ney time nak move from klcc ke sentul... sebab wey... kununnyer office dh ramai org... nak kena letak under one roof... boleh dier g cari kt ceruk dunia tu... adeh...
  • dh nak 2 tahun dh we all kt sentul ney... gedebak gedebuk jugak tertonggeng sepanjang nak g ngn balik dr office...

 2009 hari raya celebration
  • this is one of big event mommy n gugurl join...
  • walaupun seriusly x suka ngn co-organizer yg lain... for me... nyibuk je lebih... tolongnyer tidak... but still event berjalan ngn lancar...
  • bit messy ngn tiba2 ada apa2 ntah... surprise la kunun... xperlu pun xpe.. but masing2 happy... bak kata gugurl lain... meluat pun ada... ehehhehe...
  • food yg sedap giler... abes menjilat jari... x rugi we all rewang beramai2...

 esq training...
  • ney adalah training yg ntah apa2 ntah organized by management... sorry to say... x mendatangkan hasil... 
  • sib baik food best... and we all enjoyed so much on food rather on the topic discussed...
  • pastu few weeks later kuarla perkataaan "SK*** go go go" utk we all jeriit2 setiap mgu.. so start from the day we said GO... sorang2 angkat kaki... huhuhuhuh...

 iftar @rumah kak dila...
  • the best potluck ever... mcm2 ada... kacang pol...masakan org johor... hmmm mommy 1st time rasa kt sini la.. kak dila buatkan.... best oooo
  • bnyknyer makan... sampai last2 we all tapau bwk balik bekalan org lain... syok btol...

 just before we moved to sentul...
  • ney time badan semua tgh sihat2 ney... chubby je semua....
  • having lunch @klcc sebelum we all ke ceruk dunia tu... hhhuhuhuh....

  •  mommy x ingat bila gmbr ney diambil... tgh pregnant masa ney
  • rasanyer time nak pindah ke sentul juga la...
  • rapat kan kami semua... pasni semua bwk diri....

 merdeka day2008
  • time ney mommy preggy 5 bulan rasanyer...
  • nak bg sokongan moral kt officemate.... most of them paksarela kena join benda ney...
  • but mommy sukarela dtg n beri sokongan... terharu bila tgk berderet officamate lalu ngn segak depan mata...
  • walaupun time tu... ya ampun... ramai giler gelakkan costume depa... a bit kelakar... kelakar nak mampus pun ada... but depa menang tau... best costume... x sia2 kan...

team building @pangsun
  • mommy tgh pregnant gak time ney... agaknyer time ney la company tgh bnyk duit... mcm2 event ada..
  • best giler... walaupun sakit pinggang... x bnyk activity boleh mommy join... still mommy happy...

 @skybridge klcc
  • jgn x tau aa... this is first time jejak kaki kt skybridge ney.... dok kt klcc dh 2 tahun.. bila nak pindah sentul baru la we all terasa nak g... hahahhaha...
  • mommy tgh chubby gile time ney... preggy la katakan...

 liza's wedding
  • ney rasanyer last gathering we all... pastu semua dlm mood hibernate....
  • pasni turn ummi lak... bila la tu....

kalu mommy rajin... mommy nak buat entry khas utk gang2 gugurl mommy... sorang2... hehehehhe...

Alhamdulillah... Alya dh sihat

lega hati.... dah riang ceria balik... mood makan pun dh ok... but still kena melawat doc syed idaman kalbu tu lagi... 


 nmpk tak double chin alya??? heehehhe harap2 naik la mood makan dier balik...

smlm pun bila bwk g makan... bnyk gak dier makan ipoh hor fun mommy... plus roti gardenia... plus chicken chop daddy...

xmo dh bwk g McD or mana2 fast food lain... takut tgh musim2 sakit ney... kalu nak gak.. so daddy kena tapaukan alya benda lain la... 

no nugget... no fries... no milo... no cupcakes... ehehheheheh... 

hmmm fresh food apo yg alya boleh makan ek bila g shopping2 nanti... adeh pening mommy... xkan nak tapau nasi dr rumah... huhuhuuh.... nak beli sup kt shopping mall pun... sure ada MSG semua tu... ingat kalu beli sup kt chicken rice shop tu... sup tu bulat2 dr air rebusan ayam ker???? sure stock pati ayam... pening2 sat...

harini mommy htr alya g school... kang ptg daddy balik nak g melawat doc syed kejap... kaya doc tu tau... xpe... kang alya ngurat anak dier yg super hensem tu... duit yg mommy labur... later alya leh pow balik kt anak dier... heheheheh...


happy tgk dier dh happy balik... Alhamdulillah...

adeh gmbr blur... salah setting...

oklah... nak kena siapkan kerja skit... dah pot pet2 dah makcik tu... aish... sabar na sabar.. seminggu dua je lagi....

nmpk x persamaan kami.....?


ney mommy masa setahun rasanyer... mommy cpt berjalan... 11 bulan...

nmpk x kerut kt dahi tu? haeeeis sampai skrg still maintain ok.... kalu time2 tgh fikir la...


ney alya pulak.. xyah diperkenalkan... alya start berjalan dgn jayanyer at setahun sebulan... kalu nak kira jalan jatuh jalan jatuh... dr sepuluh bulan lg...

so nmpk x persamaan kami...????

  1. alya berambut jarang gak kt depan time baby.... sama mcm mommy... cuma rmbut alya cpt pnjng... mommy setahun still jarang lg...
  2. tgk betis ngn peha we all... sama kan????
  3. paling ketara... pipi marshmallow kami xdpt la nak disorokkan lg... hehhehehe 7 keturunan x hilang...

so still org kata alya iras daddy ek... ish... redha redha...

daddy nak gak soh letak gmbr damia... my myuchuk2 and the only one niece....
budak bijak... blom 2 tahun dh kenal huruf dan gmbr... i bet 3 tahun dh boleh baca buku...
daddy 4 tahun baru leh baca paper kan??? so my mia nak pecahkan record u... ehheheh....


see... pipi marshmallow jugak... xleh blah... heheheh...

tgu adik dier kuar next month... ada x pipi marshmallow ney....


sama kerek tak semyuman diaorg??? ikut tok ayah diaorg... sebijik.... ke ikut den... hheheh abaikan...

Wednesday, March 24, 2010

Madu Boleh Mengancam Nyawa Baby...

article ney mommy dpt dr mr.google.. just copy & paste jer.. sbb pernah baca...

Amalan belah mulut didalam masyarakat Melayu masih lagi diamalkan sehingga hari ini. Memang amalan itu sebenarnya adalah salah satu perkara yang diamalkan oleh Rasulullah SAW ketika menyambut kelahiran anak yang dipanggil "tahnik".

Didalam bahasa Melayu tahnik bermaksud mengunyahkan kurma serta memindahkannya ke lidah anak yang baru dilahirkan. Cara melakukannya ialah dengan meletakkan kurma yang telah dikunyah di hujung jari kemudian memasukkan hujung jari itu perlahan-lahan kedalam mulut bayi yang baru dilahirkan. Jika tidak ada kurma boleh juga digantikan dengan benda manis yang lain seperti madu.

Namun memberi madu kepada bayi dibawah usia enam bulan adalah merbahaya terutama sekali jika madu tersebut diambil terus daripada sarangnya. Begitu juga madu yang dibotolkan sendiri dirumah tanpa mengetahui tahap kebersihannya.

Sebenarnya madu adalah makanan yang penuh khasiat dan banyak vitamin tetapi hanya untuk orang dewasa sahaja. Ia boleh menyebabkan kematian kepada bayi. Tapi kenapa ?



Madu yang tercemar menyebabkan bayi mengalami botulism (infant botulism) atau keracunan makanan yang disebabkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Botulisme adalah penyakit neuroparalytic yang boleh menyerang bayi yang sihat dibawah umur 12 bulan. "Penyakit ini adalah berpunca daripada bakteria yang dipanggil Clostridium botulinum. Bakteria ini akan mengeluarkan spora dan apabila ditelan oleh bayi, ia akan mengeluarkan toksin yang dipanggil botulin.

"Toksin botulin itu yang menyebabkan sesetengah otot bayi menjadi paralyzed. Setakat ini madu, corn syrup dan pemanis yang sediakan sendiri di rumah yang telah dikenal pasti adalah pembawa spora bakteria tersebut.

"Apabila bayi diberi makan madu yang telah dicemari oleh spora bakteria itu, ia tidak akan mati apabila berada di dalam perut bayi. Sebaliknya spora itu akan menetas, hidup, membiak dan mengeluarkan neurotoxin di dalam perut bayi,"

Kerana alasan itulah madu, corn syrup dan sebarang pemanis yang tidak dipiawaikan ataupun yang disediakan di rumah tidak boleh diberi kepada bayi di bawah umur 12 bulan.

Kuman clostridium botulinum yang ditelan bersama madu akan masuk kedalam usus kecil dan membiak di situ serta mengeluarkan toksin. Dan, toksin itulah yang akan masuk ke dalam aliran darah dan seterusnya ke bahagian urat saraf. Disitulah kesannya mula kelihatan dan akan nampaklah tanda-tanda botulisme.

TANDA-TANDA BOTULISME
Bayi yang sihat akan mengalami tanda-tanda ini jika diberi minum atau makan madu. Antara tanda-tanda yang kelihatan pada peringkat awal ialah sembelit yang luar biasa.
Selepas itu diikuti dengan bayi kelihatan letih. Tangan, kaki dan leher jadi lembik. Kepala hilang kawalan kerana leher lembik, demam, menangis yang lemah dan tidak mahu menyusu. Akhir sekali bayi akan mengalami kesukaran untuk bernafas.

"Kesan paling bahaya toksin botulin ialah apabila ia menyerang otot diaphragm. Apabila organ penting pernafasan itu lumpuh akan menyebabkan bayi sukar untuk bernafas. Keadaan yang lambat untuk mendapatkan rawatan, kemungkin besar bayi akan menemui ajal,".

Jika tanda-tanda itu kelihatan pada bayi, segeralah bawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Hanya rawatan di hospital saja yang dapat memulihkan kembali bayi.

Bayi yang mendapat botulisme perlu mendapatkan rawatan di hospital selama beberapa hari bergantung kepada tahap keseriusannya. Perhatian khusus perlu diberikan kepada pemberian nutrisi yang cukup dan rawatan paru-paru. Biasanya satu daripada empat kes botulisme yang dibawa ke hospital memerlukan bantuan penafasan.

BAGAIMANA MADU BOLEH DICEMARI?

Madu dicemari dengan bakteria ini adalah dari kotoran yang didapati di persekitaran. Lebah membawa bersama bakteria itu dari tanah dan habuk yang melekat di kaki hingga ke sarang.

Dengan bakteria yang melekat di kaki lebah itu maka terhasillah madu yang telah dicemari. Namun tidak semua madu yang dicemari dengan bakteria tersebut walaupun yang dibotolkan sendiri di rumah.

Misalnya madu dari Amerika Utara yang dihasilkan sendiri di rumah, telah diuji oleh ahli sains tidak dicemari dengan bakteria tersebut. Tidak ada siapa yang dapat menerangkan kenapa madu itu tidak dicemari. Susah untuk katakan bahawa semua madu adalah pembawa kuman clostridium botulinum. Jalan yang selamat ialah jangan beri bayi makan madu langsung.

NASIHAT

Makanan paling baik untuk bayi di bawah usia enam bulan adalah susu ibu ataupun susu formula. Namun yang terbaik sekali adalah susu ibu kerana tidak ada susu lain yang boleh menggantikan keistimewaan susu ibu.

Ikut peraturan pemakanan bayi yang betul, iaitu ikut umur di bawah enam bulan hanya sesuai dengan susu sahaja. Selepas enam bulan baru boleh beri makanan bijirin yang sesuai dengan umur.

Makanan bijirin bercampur madu yang dihasilkan mengikut piawaian kesihatan dan kebersihan adalah selamat dimakan. Namun demikian pemberian madu yang berlebihan masih tidak sesuai diberikan kepada bayi kerana ia manis dan boleh membawa obesiti.

mommy sesangat kelam kabut....

Making decision is easy... living my friends is hard part... so sedih nak berpisah ngn kawan2... 6 tahun bersama... dah sebahagian dr diri dah... dah mcm family.... huhuhuhuh...

1. anak dara x sihat...
lately ney... asyik demam jer... badan makin slim... mlm td pun... dah buat mommy daddy susah hati... cpt2 sembuh yer sayang... mommy risau ney
 pepe pun... saya kene breakfast juga kan.. huuhuhuh.... pasni leh mandi lak...

2. bz ngn keje pulak...
kena 'involve' ngn project lak lately ney.... pastu bos x paham2 lak... asyik dok merungut mommy lambat pick up lak... allo... jgn samakan den ngn team member lain... depa dok involve dr awal... ibarat baca buku teks sejarah... baca dr awal... bila exam dh leh imagine jwpan kt page mana...
den ney... baru join... development pun dah settle... just nak settlekan few bugs, issues, changes... so sabar2... bg den buat ikut cara den... jgn asyik nak ngadu je ngn bos den... angin dier je org nak layan... angin den.. hang x tau la... huhuhuhuh 
3. stock business dh sampai...
 smlm supplier call... stock dh ready... weekend dh boleh amik... so sure bz la nak buat inventory... cheeewah... semoga mommy success... AMIN..


4. bz cr keje lain...
 tgh bz cr keje lain... melayang2 resume mommy... semoga melekat la salah satu tu... harini plan nk htr surat... leh la mommy rasa jd SOHO mommy... setem... envelope... ink printer semua dh ready... email pun memainkan peranan... siap amik gmbr size IC lg... ahhahaha bersungguh2 ney...
last week dh beli baju interview... daddy perli xmo beli bag ker... hahahah lawak ek... apola...


5. dok pening sbb2 nak benti... bila dok ngadap bos...
dok pening nak ckp apo ngn bos... nak benti ney... bukan selalu mommy jumpa bos ckp nak benti... ahhahahah... hmmmm next month dah 6 tahun mommy kt sini... it's about time for me to go....

mommy percaya rezeki setiap org ditentukan oleh ALLAH... kita kena berusaha... dh jgn give up berdoa... berusaha... berdoa... berusaha... berdoa...
...AMIN...

antara wajah2 anak dara sblom dier tdo td... huuhuuh...
semoga sihat selalu ye sayang...



Tuesday, March 23, 2010

budak notty buat stunt...

 alya oooow alya...

video

bukan main notty lg skrg... nak marah pun... last2 mommy bantai gelak... penghibur hati btol la...
pantang mommy or daddy lepa... harus panjat segala tpt... smlm dh pecah satu pinggan... ais anak2...

mommy: alya...
alya: perh.... (sebijik daddy... dgr daddy ckp ler ney)
mommy: one...
alya: too...
mommy: aliff
alya: bah...
mommy: alya... bye2 alya... mommy go shopping
alya: bhye...

alya: ayerrrr (nak susu)
alya: addyrr.... (daddy)
alya: arryyy (mommy)

okla... semua satu2 patah perkataan... paed ckp... budak berat mulut ney... kalu dh dpt mulut... x terkejar... hehehehe silap2 ikut mommy dier... pot pet pot pet... baru la riuh rumah... especially rumah wan rembau yg sonyap tu ... kuikuikui...

Monday, March 22, 2010

dah hari selasa...

dah hari selasa dah... still on MC... x sihat... alya pun baru recover dr demam... daddy lak... dah start keje... adui... penat btol jaga 2 baby bila sndri x sihat jugak...

smlm dok bncg2 ngn daddy... dah amik kata sepakat... end of this month... mommy maybe akan hntr letter... nak dok umah... boleh concentrate cr keje lain... so mana2 kawan blogger yg opis u all nak cr staff... boleh la email2 mommy ek... mommy dh jd active job seeker dah... xmo dah keje kt sini... daddy bg ke tak... i'm gonna send my letter... no more talk... gaji daddy pun skrg leh cover pe kalu mommy x keje... cuma mommy kureng duit poket jela.... heheheheh...

so mommy dh start draft surat mommy... still dlm draft mode... kena settle few things... harap2 berjaya la hendaknyer... cuti pun bnyk lg... so mommy actually leh immediately kerja kt tpt baru dah, kene one month notice jer... xmo pandang belakang dah lg... kerana terlalu "sayangkan company".. susah hati sangat sampai demam... pk apo patut mommy buat... buat apo dok risau2 sgt... mgmt pun bukan pk sgt pasal kita... so baik xyah la yer... den minority je kt situ... bnyk lg org lain leh cover kje den... tata titi tutu...

Ya Allah... dengarlah doaku ini... makbulkan la iyer... AMIN....


pg td dpt emel dr nuffnang....


Dear Nuffnanger,
Congratulations! You've been selected as one of the bloggers to attend the Gatsby Deodorant Street Fair on 17 April 2010! Just to recap, the details of the event are as below:

Date: 17 April 2010
Time: 10 am – 5 pm
Venue: Front foyer, Ground floor, Berjaya Times Square
2nd event mommy join... this time leh bwk daddy jer... xpo... alya relax umah tok ngah ek... mommy nak berhappy2 ngn daddy sat aaaa.... heheheheh

berjaya pujuk daddy join SUMO Wrestling in air bag suit... sure cute kan... ahhahahah x sabar nak tgk...

Saturday, March 20, 2010

Putrajaya - Mid Valley - Rembau March 2010

yuhooo.... sambil tgk "bengjamin butang" sambil update blog.... alya dah tdo kepenatan... tok yang, wan ngn tok abah pun dah belayar ke china kot... hehehe... daddy ngn pakwan tgh tgk bola kt bawah... sambil masing2 dok ngadap lappy masing2... mommy sesorang konker tv besar kt atas... heheheh syoknyer idup...

previous entry mommy dok citer apa nak buat arinikan... nak naik hot air ballon kan??? Putrajaya Hot Air Balloon..... malangnyer... tiket abis awal... x sempat nak naik... sedihnyer... yg ada cuma ptg punya... mana la sempat... nak balik rembau... xpela simpan angan2 utk next year lak...

we all sampai seawal 8:30am... ingatkan x ramai org lg.. rupanyer dah ramai giler... siap xde parking.... buat illegal parking lg... but den x kisah... asal dpt parking kuikukui... smpai2 je terus dpt tau tiket abes.. kecewa giler... huhuhhuh pastu balloon yg lawa2 semua x naik lg... lmbt btol mat salleh ney nak bangun... so daddy just buzz his friends... mtk shoot lawa2 utk we all... x dpt la nak tgu... ada bnyk plan arini... huhuhuh...


meriah kan... colorful giler... mcm2 balloon ada... syok tgk anak dara happy.. bila nmpk balloon...


time we all sampai... cuasa redup jer.. syok je jalan2... tepi tasek... lepas setengah jam... dah rasa kerentungannyer.... huhuhuh...

org dh ramai time ney... alya pun dh jerit2 nak balloon... so daddy belikan balloon dora utk dier... RM5 okey... kaya tokey balloon arini.... anak dara pulak bukan main happy... x pandang dh balloon besar kt depan mata...


kalu ommy bg chance pakai spek... no 1... bergaya mengalahkan sapa ntah... hehehe...
bila dpt turun dr stroller... kemain lagi berjalan bwk dora... siap lggr org lagi... anak sapo la ney...


kalu dah sampai sini... kalu x bergmbr... x sah kan... heheeheheh so layan yer...

we all x lama pun kt sini... sejam je kot... dlm kol 10am dh gerak ke Mid Valley... mcm2 nk buat... dah g expo... daddy nak jumpa kawan... nak redeem brg... nak belikan alya book... huis... mcm2 la...

@center court... ada event... utk HSBC card holder... yg ada anak la kan... heheheheh... ada coloring contest... sayang alya kecik lg... klu x... sure nak join... hhehehe

mommy lebih kagum ngn deco kt situ... tema dier "Alice in Wonderland"... cute sgt.... mmg xleh lepaskan peluang bergmbr kt sini la... daddy ckp next week nak g tgk... hehehehe pow lg la ek.... mekaseh mekaseh daddy...

lawa kan deco dia... mmg ala2 kt wonderland.... daddy ckp... "Alya in Wonderland"... so kena amik bnyk2 gmbr alya...

heheheh malangnyer mommy x setuju... gmbr mommy pun kena ada jugak... ehhehehe... walaupun muka dh tahap berkilat... merata2 tpt we all g kan...


"Alya in Wonderland"

bukan main suka lagi soh posing kt mushroom ney...

dah puas posing kt situ... we all terus ke Motherhood Expo.... kt fourtcourt atas tu... alahai ingat besar sgt... kecik jer... so mommy xde la nak beli apo pun... hehehehe...


tgk sapo alya jumpa???? afiq si comey tu... ngn auntie aida n uncle baha... 

depa baru sampai time we all nak kuar dr situ... so borak2 kejap... sambil daddy try nak snap gmbr si kecik... rupanyer mesra camera si kecik ney... sonang nak amik gmbr dier... si kakak pun tumpang semangkuk jugak la...

hmmm... diaorg ney sebaya tau (alya & afiq)... tua bulan jer... tp nmpk alya mcm dh besar sgt... ehehehhe.... tgu 5 tahun lg... sure nmpk sebaya... kuikuikui...

pas kuar dr situ... daddy ckp nak jumpa kawan jup... mau amik brg.... pas jumpa daddy ajak g lunch... kami follow jela... since perut pun dh lapar...


nmpk x mcmner mommy ngn alya tersengeh.... ehehehehe daddy spend lunch @chili's... maklumler baru jumpa kawan... poket tebal balik ye daddy.... rezeki daddy... Alhamdulillah... kunun nak celebrate la tu... ada kami kisah... hehehehe.... yg penting hajat mommy nak makan kt sini tercapai...

alya dpt makan free kt sini tau... heehhehe


hheeheheheh anak dara den makan sampai kenyang kt sini... adeh pandai btol... xmo membazir ye syg...


mcm biasa... mommy mesti order bbq rib and chicken Monterrey and daddy with his chicken apo ntah... ahhahha.... alya lak with fried chicken and bla bla bla... ahhahaha....

so td sampai rembau dlm kol 3... adeh penatnyer... ptg nyer kuar g pasar malam... nak beli kebab... the best kebab ever... xleh lawan mana2... beli juga tapai ubi... suar tdo yg sgt murah....

ney bila alya dh tdo... baru leh buat keje.... skrg den nak tdo lak.... esok nak buat keje sikit lg.... tata titi tutu... selamat malam semua...

I’m going to the Gatsby Deodorant Street Fair

Wow!
Just received some info from Nuffnang about this event- Gatsby Deodorant Street Fair.
Mummy surely will be going to this event. I'm sure there will be a lot of interesting and enjoyable games.


From what mummy knows, there will be lucky draws and also various cool gadgets up for grab worth up to RM15,000. Nice... !

Some of the most interesting fun-fair games will be Sumo Wrestling (in air bag suits!), gladiator battles and other amusing and addictive games you would expect at a fun-fair! Mummy as a Sumo Wrestler? Hahah... Can't imagine myself.

The details of the Street Fair are as below:

Date: 17 April 2010
Time: 10 am – 5 pm
Venue: Front Foyer, Ground Floor, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur


More info on this event can be browsed at http://www.gatsby.com.my/streetfair

Surely looking at all these activities that's going to be held, Mummy will not want to miss this. Will put it in Mummy's Calendar as a reminder... Heheh.

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails