atas permintaan (tk ramai pun sebenarnyer)... ney resepi arwah nenek i... lain sikit jer dr resepi yg u all boleh google...
- ikan bilis yg dh dibuang tahi yer…
- cili padi ~ belah dua (nak pedas letak ler segenggam… I letak 10 biji plus cili merah satu)
- bawang merah ~ sikit jer.. xnak pun xpe...
- belacan ~ nak sedap bakar dulu (I goreng je terus ngn bwg n lada)
- sedikit gula ~ jika suka
- limau kasturi (amik air jer)
- Goreng ikan bilis hingga hampir garing… angkat…
- Goreng pulak bawang merah ngn cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Kena potong ek.. kang meletup… abis muka nak raya…
- Goreng hingga bawang ngn cili td sampai layu. Angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula (utk kasi balance rasa masin ikan bilis ngn belacan).
- Nak gantikan gula ngn pak aji pun bole… I guna gula jer…
- Perahkan limau kasturi kt sambal tu… I biasanyer x buang kulit limau tu… hiris kecik2… pastu buat ulam… perh meleleh…
- Waaalaaa… siap sudah…. makan ngn nasi panas… sayur bening… time sahur… malatop!
hmm.. family i suka gak makan ngn bubur cina tu... pastu campur ngn ayam rebus/goreng carik2... kacang tanah goreng, bawang goreng, daun bawang, telur masin, lobak jeruk... then titis minyak bijan sikit...
adeh puasa ney... dok leleh dah... ish...
okey, blh try ni .. hehe
ReplyDeletesalam, sori masuk blog u..
ReplyDeletemeh join contest saya pulak
su: try ler... kak ena nal belajar buat solok lada lak... hahahaha
ReplyDeleteMama Amana & Arief: mmg plan nak join pun... cuma xde gmbr lg... heheheh soon... thx yer
sedapnya..time sahur puasa nanti boleh cuba..sambal mcm ni memang pembangkit selera
ReplyDeletehaah... sama je mcm sambal tempoyak tu semua... makan ngn nasi plain pun sodap... tp jgn letak garam ler.. jd masin kang.. ehhehe
ReplyDeleteterliur plak dah.harus try :)
ReplyDeletewaaa menarik ni..simple je ek..bole la cuba nnti:D
ReplyDeleteuihhh,,terliur nyer..
ReplyDeletex sabar naka cuba nih...