Wednesday, August 18, 2010

resepi ketam goreng kari ngn air dragon fruit longan


ini dier resepi utk ketam goreng kari pecah telur...


i suka makan ketam cili pecah telur... menu utama kalu g makan kt bagan lalang...
so kerap buat yg masak cili... 
yg ney utk goreng kari lak ek...

amik kt blog resepi mana ntah... lama dh copy... sorry tuan rumah... i letak sini yer...

Bahan:
Beberapa ekor ketam (perap ngn kunyit n sedikit garam - kemudian goreng.. sekejap je tau)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 paket kecil serbuk kari (ketam/udang/ika)n + sikit air (jadikan pes)
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan (numlaa) - xde pun xpe... kalu ada lg best... ehhehehe
sedikit air asam jawa
2 biji telur (dipukul sekejap)
Sedikit daun kari
Garam dan gula (i x pakai pak aji lgsg)

Cara:

  1. Goreng ketam terlebih dahulu... ketepikan...
  2. tumis bahan tumbuk hingga naik bau...
  3. masukkan pes kari dan kacau hingga sedikit garing
  4. masukkan air asam jawa... sikit je tau... kalu guna adabi punya pes... dlm setengah sudu kecik jer..
  5. masukkan sos ikan dan sos tiram...
  6. masukkan telur dan kacau cepat2... biar jd mcm scrambled egg
  7. last letak ler garam dan gula... secukup rasa... (kuantiti ikut pengalaman sndri jer... ehheheheh)
Bila kuah sedikit kering, letakkan ketam goreng tadi dan daun kari. Balik-balikkan supaya semuanya sebati. Tutupkan api dapur. 

pastu dh boleh ready masak lauk lain... kejap je masak die... hehehehhe...






Resepi utk air dragonfruit longan lak... ni i try n error jer... setelah minum berjuta2 kali kt tupai-tupai... ahhahahaha 


utk satu jug...

barang yg digunakan....
1 biji dragon fruit
1 tin longan/laici
3/4 biji limau kasturi... nak masam letak ler lebih...
gula sedikit...
air segelas...
ais ketul...

  1. Setengah biji dragon fruit.... isinyer dicincang kecik2... kalu x rajin.. blend jela... tp jgn hancur abis yer..
  2. amik setengah tin longan/mata kucing... amik isi and air dier... (i amik semua... hahahaha tamak...)
  3. campur kedua2 ini... guna kesemua air dr tin longan/laici tu yer.... .
  4. pastu perahkan air limau kasturi tu... jgn lupa buang dlu bijinyer... kang sedap2 togok air... tercekik biji lak....
  5. letakkan air kalu rasaa2 kuantiti air dlm jug x cukup bnyk utk u all...
  6. letak air gula sikit kalu nak manis... kalu xnak pun xpe... sbb air longan/mata kucing tu pun dh manis2 buah...
  7. pastu masukkan ais....
  8. senang kan... senang jer... hehehhe

4 comments:

  1. wah.. bersalut habis ketam tu..

    ok, nanti leh cari buah naga kat sogo.. hehe..

    ReplyDelete
  2. wah..nmpak best ketam gorang kari tuh..one day nak try jugaklah..thanx for sharing..=D

    ReplyDelete
  3. ala nampak sedap..saya baru lepas buat ketam goreng cili. dah register ur recipe ni nak cuba lain kali pulak..

    ReplyDelete
  4. air tu..mmg ade rasa msm2 sket kan..limau kasturi eh...best..best

    ReplyDelete

Member-member yg sudi beri komen!