Monday, October 4, 2010

Recepi Roasted Chicken & Chocolate Pudding


Roasted Chicken from my friend and Chocolate Pudding from Google
thanks ju for the marvelous recipe... aku tepek recipe ko kt sini ek...

x ingat tuan rumah yg mana satu... biasanyer i suka compare dlu... cilok sana.. cilok sini.. last2 x sure sapa tuan yg original...


ROASTED CHICKEN


Bahan-bahan : 
1 ekor ayam - takyah potong cuci dan keringkan sahaja - bahagian dlm buang la ek, kaki, leher semua..
4 - 5 biji kentang (tak payah buang kulit) - potong 4
3 batang carrot sederhana besar - potong 3
2 labu bawang putih (tak payah buang kulit juga) - potong 2 horizontal - nak lebih pun xpe..

Serbuk Thyme
Serbuk Rosemary
Lada Hitam tumbuk kasar
garam kasar
olive oil


Untuk kuah 
sos lea and perrins
oyster sos
kiub ayam
tepung gandum
kalau ada cream, kalau takde takpe.. i x guna sbb xde... kalu guna lg sedap kot..

 
Cara membuatnya
  1. kentang, carrot dan bawang putih - gaul dengan lada hitam (1 tsp), garam dan olive oil (7 sudu). kemudian letak dalam dulang pembakar
  2. ayam gaul dengan lada hitam, serbuk thyme(1 tsp), rosemary1 (tsp), garam dan olive oil. Letak atas sayuran tadi bakar..
  3. Bakar bahagian dada dulu yer puan puan...baru bahagian belakang... i bakar setiap bahagian dlm 45minit
  4. Bila ayam dh masak... keluarkan dulang pembakar... pastu keluarkan ayam, kentang dan carrot 
  5. masukkan air dalam dulang pembakar....kacau....kalau dulang pembakar boleh letak atas dapur...jerangkan.. i kuarkan dr dulang dan guna kuali jer... senang...
  6. sambil masak..sambil tekan tekankan bawang putih yang lembek tadi..sampai hancur
  7. Kemudian masukkan lea perin (dalam sesudu kecik jangan banyak), oyster sos dan kiub ayam dan sikit lada hitam dan garam kalau tak berapa masin bila mengelegak... i x guna garam lgsg... sbb kiub ayam dh masin... kuib ayam lak.. xyah letak secube... separuh dh cukup... masin ooo...
  8. letak tepung gandum (2 sudu yang dah dibancuh dengan sikit air)...
  9. masukkan dua sudu besar double cream (kalau ada)...
  10. tutup api.. tapiskan kuah tadi...
*thyme ngan rosemary kalau ada yang fresh pun boleh...tapi tumbuk dulu...kasi sikit hancur....kalau takde..guna ajer yang kering tu


CHOCOLATE PUDDING



Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung [ada yg kata... guna susu cair lg sedap]
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. Tuan punya resepi ckp... kalu xnak bg melekat n senang nak keluarkan dr acuan bila beku... basahkan dulu acuan sblm memasukkan puding... InsyaAllah ok...


harap2 korang boleh buat la ek... sonang jer... 

IF I CAN COOK... SO CAN YOU  - ahaks...!


1 comment:

Member-member yg sudi beri komen!