Tuesday, November 23, 2010

Smashed Tapioca


a.k.a getuk ubi kayu...

perh best giler balik kg aritu... pujuk mak i buatkan yg tradisional style...
kalu kt KL sure dah dimodenkan... dibuat bulat2 mcm bola ping pong dan digoreng mcm pisang goreng... sedap jugak tp hilang la keaslian dier...

jom i share mcmner nak buat getuk ubi kayu ni...

Bahan-Bahannya :
  1. 1kg ubi kayu
  2. 1 cawan gula - i ganti ngn gula melaka... dlm seketul.. hiris halus2
  3. 1 biji kelapa parut dibuang kulit arinya - sila guna kelapa yg muda sikit yer... lg manis
  4. Garam secukup rasa - i x guna... time rebus ubi dh letak garam

Cara Membuatnya :

  1. Kupas kulit ubi kayu dan bersihkan.
  2. Kemudian rebus dengan sedikit garam hingga empuk. rebus ngn sedikit air jer.. takut ubi lembik sgt lak...
  3. Setelah itu, angkat dan toskan airnya.
  4. Getuk / tumbuk ubi panas-panas hingga gebu.
  5. Masukkan gula dan kelapa.
  6. lenyek lagi hingga ubi kelihatan melekat-lekat.
  7. Sediakan sebuah loyang.
  8. Masukkan ubi tadi dan tekan sehingga rata dan padat.
  9. Bila telah sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.

gambar utk menerangkan step kt atas... x rugi try... sedap ooo makan sejuk2...


ubi yg baru direbus... hendaklah dilenyeek terus..
AWAS!!! panas ooo... sila guna senduk yer...



 gula melaka or guna merah...
letak la berapa bnyk u all nak letak... kalu x manis jugak.. tmbh jela gula pasir...
i guna dlm 2 senduk gula melaka yg telah dicincang..




 kelapa parut... mak i guna balance nak buat rendang.. tu yg nmpk itam2 tu...
kalu u all nak buat.. sila pastikan time parut tu.. x kena kulit itam dier tu...




setelah abis kita smashed ubi tu... maka campurla gula melaka ke dlm ubi tersebut...
sambung lenyek2 lg yer... then masukkan kelapa lak...




pastu guna la kepala senduk utk tekan ubi tadi...




mak i lg terer... guna plastik jer utk tekan guna tgn dier tu... miahahahha...
pas siap tekan... biarkan sejuk...
i lak bijak punya pasal... masuk terus dlm fridge... sejuk sikit terus potong...




 sudahnyer... getuk i x cukup keras lg....
miahahhaha... lepas 2 jam sejukkan... hasilnyer mmg tip top ler...





2 comments:

  1. sedapnya ubi kayu....
    slalu buat yg ubi ball itu sahaja

    ReplyDelete
  2. ha tula... kita selalu beli jer... tp skrg mmg jarang la jumpa yg getuk style ni... kalu jumpa... mmg beli la... ehehhee

    ReplyDelete

Member-member yg sudi beri komen!