ini dier resepi utk ketam goreng kari pecah telur...
i suka makan ketam cili pecah telur... menu utama kalu g makan kt bagan lalang...
so kerap buat yg masak cili...
yg ney utk goreng kari lak ek...
amik kt blog resepi mana ntah... lama dh copy... sorry tuan rumah... i letak sini yer...
Bahan:
Beberapa ekor ketam (perap ngn kunyit n sedikit garam - kemudian goreng.. sekejap je tau)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 paket kecil serbuk kari (ketam/udang/ika)n + sikit air (jadikan pes)
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan (numlaa) - xde pun xpe... kalu ada lg best... ehhehehe
Beberapa ekor ketam (perap ngn kunyit n sedikit garam - kemudian goreng.. sekejap je tau)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 paket kecil serbuk kari (ketam/udang/ika)n + sikit air (jadikan pes)
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan (numlaa) - xde pun xpe... kalu ada lg best... ehhehehe
sedikit air asam jawa
2 biji telur (dipukul sekejap)
Sedikit daun kari
Garam dan gula (i x pakai pak aji lgsg)
Cara:
2 biji telur (dipukul sekejap)
Sedikit daun kari
Garam dan gula (i x pakai pak aji lgsg)
Cara:
- Goreng ketam terlebih dahulu... ketepikan...
- tumis bahan tumbuk hingga naik bau...
- masukkan pes kari dan kacau hingga sedikit garing
- masukkan air asam jawa... sikit je tau... kalu guna adabi punya pes... dlm setengah sudu kecik jer..
- masukkan sos ikan dan sos tiram...
- masukkan telur dan kacau cepat2... biar jd mcm scrambled egg
- last letak ler garam dan gula... secukup rasa... (kuantiti ikut pengalaman sndri jer... ehheheheh)
Bila kuah sedikit kering, letakkan ketam goreng tadi dan daun kari. Balik-balikkan supaya semuanya sebati. Tutupkan api dapur.
pastu dh boleh ready masak lauk lain... kejap je masak die... hehehehhe...
Resepi utk air dragonfruit longan lak... ni i try n error jer... setelah minum berjuta2 kali kt tupai-tupai... ahhahahaha
utk satu jug...
barang yg digunakan....
1 biji dragon fruit
1 tin longan/laici
3/4 biji limau kasturi... nak masam letak ler lebih...
gula sedikit...
air segelas...
ais ketul...
- Setengah biji dragon fruit.... isinyer dicincang kecik2... kalu x rajin.. blend jela... tp jgn hancur abis yer..
- amik setengah tin longan/mata kucing... amik isi and air dier... (i amik semua... hahahaha tamak...)
- campur kedua2 ini... guna kesemua air dr tin longan/laici tu yer.... .
- pastu perahkan air limau kasturi tu... jgn lupa buang dlu bijinyer... kang sedap2 togok air... tercekik biji lak....
- letakkan air kalu rasaa2 kuantiti air dlm jug x cukup bnyk utk u all...
- letak air gula sikit kalu nak manis... kalu xnak pun xpe... sbb air longan/mata kucing tu pun dh manis2 buah...
- pastu masukkan ais....
- senang kan... senang jer... hehehhe
4 comments:
wah.. bersalut habis ketam tu..
ok, nanti leh cari buah naga kat sogo.. hehe..
wah..nmpak best ketam gorang kari tuh..one day nak try jugaklah..thanx for sharing..=D
ala nampak sedap..saya baru lepas buat ketam goreng cili. dah register ur recipe ni nak cuba lain kali pulak..
air tu..mmg ade rasa msm2 sket kan..limau kasturi eh...best..best
Post a Comment