dpt dr x-officemate...
dlu kalu buat utk potluck office... mmg tak bersisa punya la...
tp i ubahsuai sikit la... ikut selera i...
hasilnyer pun not bad...
- 1 bungkus besar biskut marie [I guna cap tiger – patah-patahkan [I patah 2 jer]
- 1 bungkus Biskut masin RIZS [xnak xpe – I guna sbb nak rasa masin sikit]
- Kekacang [xnak xpe… kalu letak lg best]
- 3 sudu Butter
- Susu Segar dutch lady [kotak besar 1L – guna ½ kotak / btol 450ml – guna ¾ btol]
- 2-3 seduk nasi Milo
- Serbuk Van Houten or Dark Coklat Cooking – [sebanyak mana nak guna… I guna dark chocolate dlm 200g brand baryl's]
Tips: kurangkan milo… lebihkan dark chocolate… lg sedap tau….
CARA2 MEMBUATNYER
- teraburkan biskut marie + biskut masin rizs dulu dlm satu tray – buat utk 1st layer
- cairkan dark chocolate dgn cara double boile…. Kalu guna serbuk… xyah la cairkan…
- pas tue letak periuk atas api yg sederhana dan masukan SUSU [kotak besar 1L – guna ½ kotak / btol 450ml – guna ¾ btol]
- kacau susu dalam api yg sederhana, pas tue masukan BUTTER....
- pastue masukkan MILO..... biar sampai pekat dan likat,
- kacau dlm api yg sederhana, pas tue masuk pulak coklat... klu bole jgn lebih, takut pahit pulak... rasa dlu chocolate you all tu… kalu jenis yg pahit… baik letak sikit jer… gantikan dgn Milo… I guna baryls… pahit2 manis…
- kacau smua bahan2 tadi smpi sebati..klu bole smpi pekatlah...bila dah pekat dan likat terus tuang dlm biskut marie tadi.. pastu ratakan....
- pastue letak balik biskut marie atas sos coklat tadi.. ulang balik smua bahan2..if nak buat berlayer... I buat sampai abis biskut i…. tekan sikit dgn sudip… kasi padat….
- Kalu ada kacang… taburkan la… kt setiap layer….
- dah siap... letak dlm fridge selama 2-3jam sblom makan...
antara gmbr yg sempat i rakam time buat aritu... thanks atas kerjasama/usahasama yg diberikan oleh my sis n alya...
ooo yer... petua i... xyah mandi pagi dlu... ahahhahahahaa....
5 comments:
menyelerakan :-)
p/s: akak, kita nmpk mr beng kat grand dorset hari selasa lepas..
cedapnyer.. ;P
su: heheheh leh nmpk dier ek? dier g ngn boss dier... ada convention ke apa ntah... siap makan sdp2 dier kata... hahahaha
Leily: try la... sedap...
weeee sedap..kt pn suka buat kek btik ni..ouh ye kita panggil kek batik..hehe..n kita tmbah telur utk kasi dia gebus :) tp mmg sedap n senang nk buat kek ni kan:D
alamak... mmg cake batik la... typo error... hahahahah...
nak recipe yg ada telur... sbb org kata gebus...!
Post a Comment