Monday, July 26, 2010

Resepi Sambal Ikan Bilis Getuk



atas permintaan (tk ramai pun sebenarnyer)... ney resepi arwah nenek i... lain sikit jer dr resepi yg u all boleh google...

  • ikan bilis yg dh dibuang tahi yer…
  • cili padi ~ belah dua (nak pedas letak ler segenggam… I letak 10 biji plus cili merah satu)
  • bawang merah ~ sikit jer.. xnak pun xpe...
  • belacan ~ nak sedap bakar dulu (I goreng je terus ngn bwg n lada)
  • sedikit gula ~ jika suka
  • limau kasturi (amik air jer)

  1. Goreng ikan bilis hingga hampir garing… angkat…
  2. Goreng pulak bawang merah ngn cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Kena potong ek.. kang meletup… abis muka nak raya…
  3. Goreng hingga bawang ngn cili td sampai layu. Angkat dan toskan.
  4. Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula (utk kasi balance rasa masin ikan bilis ngn belacan).
  5. Nak gantikan gula ngn pak aji pun bole… I guna gula jer…
  6. Perahkan limau kasturi kt sambal tu… I biasanyer x buang kulit limau tu… hiris kecik2… pastu buat ulam… perh meleleh…
  7. Waaalaaa… siap sudah…. makan ngn nasi panas… sayur bening… time sahur… malatop!

hmm.. family i suka gak makan ngn bubur cina tu... pastu campur ngn ayam rebus/goreng carik2... kacang tanah goreng, bawang goreng, daun bawang, telur masin, lobak jeruk... then titis minyak bijan sikit...

adeh puasa ney... dok leleh dah... ish...

8 comments:

Suliana said...

okey, blh try ni .. hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

salam, sori masuk blog u..
meh join contest saya pulak

Me_Lina said...

su: try ler... kak ena nal belajar buat solok lada lak... hahahaha

Mama Amana & Arief: mmg plan nak join pun... cuma xde gmbr lg... heheheh soon... thx yer

nieda said...

sedapnya..time sahur puasa nanti boleh cuba..sambal mcm ni memang pembangkit selera

Me_Lina said...

haah... sama je mcm sambal tempoyak tu semua... makan ngn nasi plain pun sodap... tp jgn letak garam ler.. jd masin kang.. ehhehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terliur plak dah.harus try :)

[-suziey-] said...

waaa menarik ni..simple je ek..bole la cuba nnti:D

BIONIC WOMEN said...

uihhh,,terliur nyer..
x sabar naka cuba nih...

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails