Thursday, July 12, 2012

Ikan siakap masak stim lemon

ni antara menu utama bulan puasa... kalu masak mmg x pndang dh makanan lain...


IKAN SIAKAP MASAK STIM LEMON

BAHAN-BAHANNYA:

1 ekor ikan siakap yang telah dibersihkan
2 inci halia muda - hiris memanjang
1/2 btg lobak merah -hiris memanjang
6 ulas bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 biji sour plum
1 biji lemon/limau nipis - perah ambil jus
3 biji cili padi( klu nak pedas boleh tambah sendiri)
3 batang daun ketumbar
1 sudu teh sos ikan/sos numla
garam dan gula secukupnya

CARANYA :

1. Bersihkan ikan dan cuci dengan asam jawa/asam keping. Sediakan pengukus.
2. Semua bahan di atas diletak dalam satu bekas dan kukus dalam 5-10 minit.
3. Sedia utk dihidang.

1 comment:

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails