Ni belajar dr mak mertua.... dan melalui pemerhatian dari kenduri kendara...
BAHAN-BAHAN :
1 pucuk ubi - ambil pucuk yang muda saja
5 helai daun kunyit
4 atau 5 helai pucuk kaduk - yg pucuk muda saja
4 atau 5 batang serai
2-3 papan petai - ambil buah petai saja
1-2 genggam ikan bilis - bersihkan
3-4 sudu besar tempoyak atau secukupnya (i guna durian fresh... lg sedap menyengat)
pati santan secukupnya
asam keping (kalu nak masam sikit - i x letak)
gula (kalu tompayak dah dibuat agak lama)
garam secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili hidup - boleh tambah kalu nak pedas
1 inci kunyit hidup
* Tambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri , saya tak tambah asam keping atau pun gula sebab tempoyak ni dah cukup semua rasa .
CARA MASAK :
- pilih pucuk ubi sahaja , daun kunyit , pucuk kaduk , serai dan di bersihkan semuanya kemudian dihiris halus-halus supaya bila dimasak cepat empuk terutama serai . Ketepikan dulu..
- Masukkan santan dengan bahan ditumbuk , ikan bilis ke dalam kuali serta dikacau rata dan masak santan ni sampai mendidih . Masukkan semua pucuk ulam dan dikacau dan dibiarkan masak sehingga empuk . Masukkan tempoyak secukupnya bersama garam secukup rasa . Kacau lagi sehingga sambal mendidih dan masak . Boleh la ditutup api dapur dan biarkan sambal sejuk dahulu sebelum dihidangkan .
3 comments:
ni pun sedappp
tak pernah masak sendiri :p
nice from information, i'm very like and thank you for sharing
Cara Menghilangkan Bekas Gatal Jamur Di Bokong Dan Selangkangan, Cara Menghilangkan Benjolan Lunak Di Lubang Hidung, Agen Resmi QnC Jelly Gamat Di Daerah Pringsewu Lampung
Post a Comment