Thursday, July 12, 2012

Sambal Tempoyak Pucuk Kayu

Ni belajar dr mak mertua.... dan melalui pemerhatian dari kenduri kendara...


BAHAN-BAHAN :

1 pucuk ubi - ambil pucuk yang muda saja
5 helai daun kunyit
4 atau 5 helai pucuk kaduk - yg pucuk muda saja
4 atau 5 batang serai
2-3 papan petai - ambil buah petai saja
1-2 genggam ikan bilis - bersihkan
3-4 sudu besar tempoyak atau secukupnya (i guna durian fresh... lg sedap menyengat)
pati santan secukupnya
asam keping (kalu nak masam sikit - i x letak)
gula (kalu tompayak dah dibuat agak lama)
garam secukupnya

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili hidup - boleh tambah kalu nak pedas
1 inci kunyit hidup

* Tambah atau kurangkan bahan ikut selera sendiri , saya tak tambah asam keping atau pun gula sebab tempoyak ni dah cukup semua rasa .

CARA MASAK :

- pilih pucuk ubi sahaja , daun kunyit , pucuk kaduk , serai dan di bersihkan semuanya kemudian dihiris halus-halus supaya bila dimasak cepat empuk terutama serai . Ketepikan dulu..

- Masukkan santan dengan bahan ditumbuk , ikan bilis ke dalam kuali serta dikacau rata dan masak santan ni sampai mendidih . Masukkan semua pucuk ulam dan dikacau dan dibiarkan masak sehingga empuk . Masukkan tempoyak secukupnya bersama garam secukup rasa . Kacau lagi sehingga sambal mendidih dan masak . Boleh la ditutup api dapur dan biarkan sambal sejuk dahulu sebelum dihidangkan .

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails