Tuesday, January 5, 2010

BUAH PISANG KAKI aka PERSIMMON FRUIT


BUAH PISANG KAKI aka PERSIMMON FRUIT

u ols tau x buah ney... lately mommy addicted ngn buat ney... thx to aunt siti yg introduced buah ney kt mommy... seminggu 5biji mommy leh abeskan... isinyer manis mcm buah ciku... kulit dier lak rangup.... bila makan... mommy dpt releasekan tensen mommy... rasa berat kepala mommy... badan ringan jer... tanpa tau apa khasiat buah ney... daddy pun dh naik bising... mkn bnyk2... cuba check khasiat buah ney... kang mcm2 penyakit lak kang....

so smlm mommy ada check pasal buah ney...
"Pisang kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C, glukos, sukros, fruktos dan iodin, bernilai tinggi dari segi perubatan. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori, mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu. Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Buah yang berbentuk bulat, berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea. . Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol, glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung"
see... bnyk khasiat buah ney... tp xleh la nak makan selalu... mahal.. sebiji cecah rm0.99... dh sama harga epal, pear alya lak... ehhehehe
p/s teringat mak ckp... yg dh dikeringkan pun sedap.. tp susah nak jumpa.. kt kedai senghe je yg ada... later kalu balik kluang... nak cr la... heheheh

4 comments:

.D d L a L a. said...

buah ni dulu kita suka makan, tapi sebab nak ban isreal punya product... dah benti. boleh ka cam tu?

Rinawati A. Samad said...

saya start makan ni masa kat States dulu...sampai sekarang minat sgt makan... tapi yg hampehnya buah ni..kejap ada kejap tarak...selalu check kedai buah...kalau2 ada dijual.... kadang harga dia sampai RM 2 lebih....sebiji... masa saya post komen ni... tgh mkn buah ni lah...nak mkn puas2... sampai boring... sbb nanti bukan musim susah lak cari nanti...

Precious_Samira said...

saya baru dapat buah persimmon dari sorang rakan yang keje kat fruits shipping. ni tgh nk merasa buah ni for the first time...xreti actually nak mkn....adakah betul tindakan saya dengan mengupas kulit buah ini mcm kupas kulit mangga? tp isi dia mmg sedap dan segar....sedapppp....xsangka selama hidup 26thn ni ni br mkn buah pisang kaki ni..hehehe..kulit dia tu actually boleh mkn ke sbb bila bc pasal buah tu ade yg ckp kulit dia rangup.

Mrs Z said...

Baru lpas mkn buah pisang kaki ni..sedap sagt..da jd fav fruit plak lpas d prknalkn oleh hbby bberapa tahun lpas... Yummyyyy..

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails