Thursday, January 7, 2010

Swim... Alya swim....

percaya tak baby boleh berenang secara semulajadi?

fakta ada menyatakan.. lagi awal kita ajar anak kita berenang... lagi kurang kadar lemas di kalangan mereka  ketika meningkat dewasa.... percaya atau tidak.. semua baby yang dilahirkan mempunyai kebolehan utk berenang... ianyer adalah sebahagian drpd inherited memory... since dlm womb mommy mereka lgi... fakta juga menyatakan.. baby yg diajar berenang seawal usianyer mempunyai kelebihan utk berjalan awal dr baby seusia mereka...

dari dlm perut mommy lg... baby telah didedahkan dgn environment terapung... ia dikelilingi dgn air.. jarang sekali kita tgk baby yg baru lahir takutkan air... btol x... dr sini la kebolehan berenang itu ada pd baby... dr dlm perut mommy lg... malangnyer apabila baby semakin membesar.... mencecah setahun.. memory berenang ini akan dilupai sedikit demi sedikit dan apabila mencapai usia 18 bulan... akan terus dilupai... so mommy xmo alya miss this apportunity... kalu ada masa... mmg nak bawak alya ke pool... daddy boleh ajar alya berenang... xdelah secara pro... basic boleh la... harapkan mommy... huhuhuhuh...


 so mommies/daddies semua... rajin2 la berenang dgn baby kita... dgn berenang bersama kita boleh develop confident, trust & communication skill dgn anak kita... so dgn ney baby kita boleh menanmbahkan stamina diri dan cara penafasan yg btol... kalu kita tahu cara berenang yg btol la... kalu ajar salah... benda salah la anak kita dpt.... dlm masa yg sama... baby kita juga boleh menjana kekuatan diri, co-ordination & jugak cardiovascular exercise... tak ke berbaloi2 meluangkan masa sejam seminggu temankan anak berenang...

pasni...ajar alya berenang adalah azam kecik mommy for 2010... hikhikhik... alya pun dh ada 2 swimming suit... boya pun dh ada.... last entry dok citer azam besar tau... hehehehe.... azam kecik bnyk... wishlist pun bnyk... checklist nak kena buat panjang berjela... boleh ke ni mommy... YAKIN BOLEH... lantak la apo org nak kata...
"Research has shown, babies that swim, are far better developed socially, mentally and physically. Did you know that babies sleeping and eating patterns are improved by regular exercise? Many  parents arrange their evenings out around the day they swim with their baby"

In what other medium are you able to bond face to face, skin to skin and share the joy of learning together?  A special time, a special place for you and your child.


 "My happiest time is when I can play in the pool with my mommy and daddy."

xde gmbr x sah kan.. so layan la yer... so far mmg xde gmbr mommy dlm pool yer... kang kalu mommy masuk pool... bisa lagi mamat arab kt situ... huhuhuhu....

5 comments:

iem said...

best je tgk alya berenang..
kalau faiq dia masih takut2..
ni tgh ajar slow2 kat dia..

Me_Lina said...

alya ne pun baru sebulan dua jer... daddy dier malas nak bwk g pool... mommy lg ler... xreti berenang... mcmner nk ajar anak berenang... best tgk... kaki dier terkapai2... dok tendang air.. hehehhe

Suliana said...

patutla aqil tiba2 je meniarap dlm pool plastik tu, mana bljr pun tak tahu..hihi..alya ada pool dekat hari2 leh gi swim.

Me_Lina said...

weken jer auntie... weekdays mommy daddy keja la.. hehehe

dbalkis said...

hai..salam kenAL..mmg bb akan suke berenang..mula2 takut, 2 3 kali pegi pool mesti suka x mau naik..

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails