Monday, January 24, 2011

Jerami Nangka - Ada berani nak cuba????


i bet x ramai yg pernah rasa benda ni kan? makan nangka, lauk lemak nangka, biji nangka rebus, kerepek nangka or kerabu nangka muda... sure u all pernah rasa kan??? jerami nangka pernah x?

pic from mr. google yer...

jerami nangka or nama sebenar i x sure.. heheheh adalah rambut2 nangka tu la... ala yg halus2 melekat kt bahagian dlm kulit nangka tu.... sesetengah family... sure buang benda ni... tp for my family... benda ni la yg direbut2.... mak i akan jerukkan jerami ni ngn air garam... dlm dua tiga hari.... pastu goreng ngn bwang, cili ang ikan bilis... penaik selera... mcm sambal getuk, sambal tempoyak tu semua la...


kalu kt KL ni... i cuma x sampai hati nak beli jerami kt makcik2 yg jual nangka kt tepi jalan area UPM tu... ikutkan nak je singgah n beli... tp sebab x sanggup nak bermain ngn getah nangka tu... so i sanggup tgu mak or makcik i jerukkan... ehehehhehe... serius ckp... mmg sedap.... eheheheh



aish jalan la ada mak buyung yg teringin nak makan... huhuhuhuh...

2 comments:

Hezesuze said...

laaaaaaaaa baru weols tahu jerami nangka yang mana satu huhu

ish tak suke ler jerami tu...selalu buang jek haha

Am (Flora Heights) said...

salam, jerami nangka ni family akak pun biasa makan buat mcm jeruk gitu tapi patah2kan cili padi & penyekkan belacan (dibakar dulu) kemudian dicicahkan dgn ikan bakar. waduh.. tak terkata nikmat & sedapnya tapi goreng cam ni x pernah pulak tapi boleh cuba ni..

Banyak Lagi Citer Best Kat Sini

Related Posts with Thumbnails